A SOROZAT AZ ALÁBBI TRÉNING RÉSZEKBŐL ÁLL ÖSSZE:

  • Az első 2 részben bemutatjuk a cukorbetegséget és annak kezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, kiemelve a vércukor-önellenőrzés jelentőségét, fontosságát.
  • A következő 8 részben dietetikus szakember segítségével mutatjuk be, hogy mit jelent a hatékony étrendi kezelés, hogyan alakítson ki helyes étkezési szokásokat. Tanulhat az egészségmegőrző táplálkozásról, a szénhidrátokról, azok típusairól, vércukoremelő hatásukról. Megismerheti, hogy milyen lépéseken keresztül tanulhatja meg kiszámolni étkezései szénhidráttartalmát, valamint az inzulinkezelés és étkezés összehangolását. hogy mindennapi étkezéseinek kiegészítő rutinjává váljon ez a folyamat.
  • Végül az utolsó 2 részben elméleti, valamint - egy gyakorlatsor bemutatásával -, gyakorlati tanácsokat kap a cukorbetegség-kezelésében kulcsfontosságú mozgásterápia elsajátításához és gyakorlásához.
TUDNIVALÓK:
  1. A tréning elvégzéséhez regisztráció szükséges!
  2. Amennyiben rendelkezik Accu-Chek vércukormérővel, úgy a tréningre történő regisztráció ingyenes. Ha nincs Accu-Chek vércukormérője, a tréning regisztrációja során megvásárolhatja a készüléket vagy egyszeri regisztrációs díj ellenében máris elvégezheti a tréninget.
  3. Accu-Chek vércukormérővel történő regisztráció esetén a regisztráció során meg kell adnia az Ön által használt vércukormérő készülék típusát és szériaszámát. Minden szériaszám kizárólag egy regisztrációhoz használható fel.
  4. A sorozat oktatóvideói egymás utáni sorrendben tekinthetők meg. A soron következő oktatóvideóra akkor léphet tovább, ha a videóban elhangzott információk alapján összeállított egyszerű kérdésekre adott helyes válaszok aránya eléri a min. 80 százalékot. Lehetősége van az oktatóvideók többszöri lejátszására, a teszt újbóli elvégzése - vagy akár egy későbbi időpontban tudásának felfrissítése - céljából!
  5. A teljes tréning sorozat sikeres elvégzését követően Ön oklevelet kap.

Bevezetés

Röviden a cukorbetegségről

Betekintést kaphatnak a cukorbetegség fajtáiról, korosztályi előfordulásáról és esetleges szövődményeiről, valamint kezelésének alapjairól.

Alapvető tudnivalók a diabéteszről

A második bevezető epizódban hallhatnak a legfontosabb kezelési módokról, teendőkről, az önellenőrzés fontosságáról, valamint arról, hogy mi az Ön szerepe és felelőssége a saját kezelésében.

Étrendi kezelés

I. Egészségmegőrző táplálkozás. Kiegyensúlyozott étrend.

Bevezetést nyújtunk a cukorbetegség étrendi kezelésébe. Megismerkedünk az alap élelmiszerekkel, tápanyagokkal és azok hatásával. Röviden már érintjük az étrendi alapokat valamint az adagnagyságokat.

II. Étrendi kezelés

Ebben az epizódban hallhatnak az étrendi aranyszabályokról, energiatartalomról valamint egy konkrét étkezési mintát is Önök elé tárunk.

III: „Mit mivel helyettesítsek?”

Számtalan alternatívát ismerünk ma már az alapélelmiszerek körében. De pontosan mit és mivel helyettesítsünk? Az epizódban végigmegyünk a fő élelmiszercsoportokon és ez alapján mutatjuk meg Önöknek.

IV. Hogyan tudhatjuk meg, hogy az egyes élelmiszerek mennyi energiát és mennyi szénhidrátot tartalmaznak?

Nagyon fontos, hogy ha már tudjuk mit együnk, akkor a boltok polcai előtt állva is tudatosan válasszunk. Ehhez nyújt segítséget ez az epizód, melyben bemutatjuk Önöknek a tápanyagtáblázat használatát, az élelmiszercsomagolási jelöléseket és az édesítőszerek világába is betekintést kaphatnak.

V. Szénhidrátszámolás lépésről lépésre

A következő két epizód összefügg egymással. Míg az első részben a szénhidrátszámítás elméleti alapjait ismerhetik meg, addig a második részében gyakorlatban egy teljes menüsor elkészítésén keresztül gyakorolhatják virtuálisan a számításokat.

VI. Szénhidrátszámolás a gyakorlatban

A következő két epizód összefügg egymással. Míg az első részben a szénhidrátszámítás elméleti alapjait ismerhetik meg, addig a második részében gyakorlatban egy teljes menüsor elkészítésén keresztül gyakorolhatják virtuálisan a számításokat.

VII. Inzulinkezelés és étkezés összehangolása

A különböző inzulin fajtákkal és kezelési módokkal ismerkedhetnek meg ebben az epizódban. Valamint a vércukor önellenőrzés fontosságával is találkozhatnak.

VIII. Az étrend összeállítás „titkai” - Összefoglaló

Összefoglaló epizód az eddigi videók tartalmának rövid átismétlésével.

Mozgásterápia

IX. A cukorbetegek mozgásterápiája

Ebben az epizódban fontos tudnivalókat hallhatnak a testmozgás preventív hatásairól, előnyeiről, a cukorbetegeknek javasolt mozgásfajtákról, illetve hasznos tanácsokat kaphatnak a sportoló cukorbetegek a biztonságos mozgás kivitelezéséhez.

X. Ajánlott tornagyakorlatok cukorbetegeknek

Segítséget kaphatnak a helyes mozgásterápia felépítéséhez és gyakorlásához, melynek tervezése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a sérülések megelőzhetőek legyenek.